Amazon Private Label Nedir?
Amazon Private Label, ürünleri bir şirket tarafından üretilen ve daha sonra başka bir şirket tarafından satılan ve markalanan ürünlerdir. Hâlihazırda üretilmekte ve satılmakta olan talep üzerine ürünleri araştırmayı ve tedarik etmeyi, ardından bunları benzersiz bir ‘özel etiket’ ile markalamayı ve kendinizin olarak özel bir marka veya tasarım ile satmayı içerir.
Onlinemek Birebir Amazon Private Label Eğitimi için iletişime geçiniz.
Amazon Lojistik hizmetini kullanarak Amazon’da satış yapmanın bir kaç yolu vardır. Bunlardan birisi de Amazon Private Label ile FBA satış modelidir.
Amazon Private Label İle Ürün Satarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
1- Ürünlerinizi Araştırın
Doğru ürünü seçmek çok önemlidir. İyi satacağını düşündüğünüz bir şey yerine, talep gören ve halihazırda iyi satış yapan bir şey seçtiğinizden emin olmanız gerekir. Bu, tüketici talebinden yararlandığınız anlamına gelir ve bu yepyeni bir şey başlatmaktan daha az risklidir. Bu ürünleri keşfetmenin birçok yolu var. Örneğin, Amazon Bestseller listelerine bakabilirsiniz. Diğer web sitelerine bakarak da farklı ürünler bulabilirsiniz.
Niş mağazalarda iyi satan ancak şu anda Amazon’da stoklanmayan herhangi bir ürün var mı? Bu, pazardaki bir boşluktan yararlanmak için uygun bir fırsat olabilir. Diğer web siteleri de iyi bir ilham kaynağıdır.
İşte dikkate alınması gereken birkaç ekstra soru:
Ürünler hafif mi? 1 kg’dan ağır olmaları, yüksek nakliye maliyetlerine yol açabilir. Veya yüksek ağırlıktan dolayı vazgeçen satıcılar yerine çok karlı ürünler de bulabilirsiniz. İnsanların ürünü iade etme olasılığı var mı? Giyim gibi ürünlerin satılması karmaşıktır çünkü insanlar genellikle onları iade eder. Ama bu iade etme her üründe ve kategoride geçerli bir durum olduğu için giyim kategorisinde de araştırabilirsiniz.
Ürünleriniz sezonluk mu? Sezonluk ürünlere özel bir çalışma yapmanız ve sezonların sonrasında satış düşeceği için bir ara depo anlaşmanız gerekeceğinden buna göre maliyet hesaplamanız gerekebilir. Yalnızca yoğun zamanlarda satılacak ürünleri, örneğin Noel ürünlerini satmak bir örnek olabilir. Bunun yerine sürekliliği olan tüm sezon satışı olacak ürünleri seçebilirsiniz.
Çok fazla yasal belge gerekli olacak mı? Elektrikli, ürünler, çocuk ürünleri, gazlı ürünler, gıda ürünleri gibi bazı kategoriler, iş yükünüzü artırabilecek yasal belgeler gerektirir. Evrak işleri uğraşmak istemeyenler başlangıçta daha basit bir ürün ile ilerleyebilir. Zaman ve tecrübe ile evrak isteyen kategorilerde de satış yapmayı düşünebilirsiniz.
Doğru ürünü seçmek Amazon Private Label ile ürün satabilmek için önemlidir. Türkiye’de en iyi birebir ve kapsamlı Amazon Private Label Danışmanlığı için Onlinemek ile iletişime geçebilirsiniz.
2- Bir Üretici Bulun
Özel markalı ürünleri bir üreticiyle uğraşmadan satmanın yolları vardır. Örneğin, bazı web siteleri sizin için üreticiyle bağlantı kuracaktır. Ancak en iyi hedefe ve özel çalışmayı elde etmek istiyorsanız, doğrudan üreticilerle anlaşmak en iyisidir. Karşılaştırmak ve daha bilinçli bir karar vermek için üreticilerden numune alın veya benzer ürünleri satın alarak incelemeler yapın. Üreticiler ile kendiniz irtibata geçmeye çalışın.
Bir üreticide ne aramalısınız?
Fiyat: Maliyetleri düşük tutmak istediğiniz için bu önemlidir, ancak diğer alanlar da önemli olduğu için kararınızı tamamen bu faktöre dayandırmayın.
İletişim: Üreticiler iyi iletişim halinde mi? Bir şeyler ters giderse onlar ile hemen irtibat kurabilir misiniz?
Kalite: Ürünün kalitesi daha yüksekse, biraz daha pahalı bir üretici seçmek buna değer olabilir. Müşteriler ürünlerinizden memnun kalmazsa, bu uzun vadede markanızı olumsuz etkileyebileceğinden kaliteden ödün vermeyin. En kaliteli ürün ve ve en iyi hizmeti veren bir üretici bulmaya çalışın.
Potansiyel üreticilere söylenmesi gereken başka bir şey de özel markalı ürünler satıyor olacağınızdır. Sizin için etiket yazdırabilir ve ürünlerinize ekleyebilirler. Bu da sizi ek bir maliyetten kurtaracaktır.
Doğru Üreticiyi bulmak Amazon Private Label ile ürün satabilmek için önemlidir.
3- Ürünlerinizden Örnek Alın
Birçok Amazon seller (satıcısı) bu adımı atlıyor. Bir üreticiden toplu sipariş vermeden önce, önce ürünü örneklediğinizden emin olun. Bu size malların kalitesinin en iyi göstergesini verecektir. Onları test etmeyerek itibarınızı riske atmayın aksi takdirde gelecekte sizin için sorun olacaktır. Bazı üreticiler numuneleri ücretsiz verebildiği gibi bazıları da ücret isteyecektir. Numune incelemeyi mutlaka yapın ve bunun maliyetinden kaçınmayın.
4- Fiyatı İçin Pazarlık Edin
Artık üreticinizi seçtiniz, fiyatı müzakere etme zamanı. Pazarlık yapmanızı bekleyecekler, bu yüzden bunu yaparken gergin olmayın. Yerinizi koruyun ve mümkün olan en iyi anlaşmayı yapmaya çalışın. Yine de fiyatın her şey olmadığını yinelemeye değer. Ucuz bir anlaşma için ürün kalitesinden veya iletişimden ödün vermeye değmez. En iyi iletişim ve en kaliteli ürünü üretebilecek üretici ile çalışmayı her zaman düşünün.
5- Markanızı, Logonuzu ve Ambalajınızı Oluşturun
Bir markanın oluşturulması yıllar alabilir. İtibarınızdan alıcıların sizin hakkınızda nasıl düşündüğüne ve hissettiğine kadar her şeyi kapsar. Öncelik vermeniz gereken en önemli şeyler, yeni başladığınızda logonuz ve ambalajınızdır. Bu, birisinin ürününüzü satın almasını veya rakibinize gitmesini önemli ölçüde etkileyebilir. Pek çok özel markalı ürün rekabetçi sektörlerdedir, bu nedenle markalaşma, kalabalığın arasından sıyrılmanın bir yoludur. Dikkat: Profesyonel grafik tasarım deneyiminiz yoksa logonuzu kendiniz oluşturmayın. Tüketiciler bunu fark edecek ve bu, ürününüzün profesyonellikten uzak görünmesine neden olacaktır. Serbest çalışan bir grafik tasarımcıya bunu yaptırın ve profesyonel bir destek alın. Onlinemek size logo tasarım için hizmet verecektir.
Marka, Logo ve Ambalajlar da Amazon Private Label ile ürün satabilmek için önemlidir.
6- Ürünlerinizi Fiyatlandırın
Ürününüzü rakiplerinizden daha ucuz hale getirmenin cazibesi var çünkü bu, rakiplerinizden müşteri çalmanın kolay bir yoludur. Ancak, öne çıkmanın birçok başka yolu var. Daha iyi pazarlama, marka bilinci oluşturma, paketleme ve müşteri hizmetleri çoğu zaman birini başka biri yerine sizi seçmeye ikna etmek için yeterlidir. Genel bir kural olarak, fiyatınızı rakiplerinizin yüzde 20’si içinde tutun. Ve hemen az ve ucuz fiyat ile piyasaya girmeyin. Sadece fiyatın düşün olması birinci etken olarak müşteriyi çekmeyecektir. Bunun yerine pazarlamanıza odaklanın. Çok yüksek fiyat ile dahi rakipleriniz ile yarışabilir ve kar oranınızı iyi bir seviyede tutabilirsiniz.
Son Olarak
Bir anlık karar ile Amazon Private Label‘a giriş yapmayın. Önce iş modelinin derinliklerini öğrenin daha sonra; en ince detayına kadar planlı bir şekilde bu işe girin. Yoksa sermayeniz ziyan olur. Hemen Kervan yolda düzülür, demeyin. Biz en ince ayrıntısına kadar planladık, programladık ve daha sonra bu işe başladık. Bu şekilde çok hızlı bir şekilde çok iyi cirolara ulaştık. Danışanlarımızdan aynı şekilde planlı hareket etmelerini istedik.
Diğer türlü, plansız bir şekilde hareket eder iseniz batmanız çok muhtemel. Dahası Trademark (Marka Kaydı) olmadan Private Label yapmak ekstra riskli. Korsanlarla mücadele edemezsiniz ki. Biz daha yolun başında iken ilk iş Trademark Başvurusu yaptık. Çünkü Trademark sahibi olmak aylar sürebilir. Kısaca; bir anlık kararla lütfen Amazon Private Label’a başlamayın. Sermayenizin zayi olma tehlikesi baya yüksek olacaktır. Hele ki, satışlarınız iyi bir seviyeye gelsin; Trademark’ınız (Size ait bir marka ve tasarım) yoksa sizin listenize herkes girebilecek ve sizin özen ile hazırladığınız listede satış yapacak hatta sizi dahi listeden atabileceklerdir. Bu çok yaşanan bir durumdur. Lütfen plansız hareket etmeyin. Bu sizin iyiliğiniz için sürekli vurguladığımız bir durumdur.
Birebir Amazon danışmanlık, Amazon eğitimi, E Ticaret Amazon Eğitimi, Amazon Private Label Danışmanlığı ve Eğitimi, Amazon Wholesale, Etsy, Temu, Shein, Wayfair ile diğer online satış platformlarında satış eğitimi ve danışmanlığı için Onlinemek ile iletişime geçebilirsiniz.